ПАТРОНАТ-ЦЕ ПОСЛУГА, ЯКА ПІДТРИМУЄ ДИТИНУ ТА СІМ’Ю
опубліковано 28 лютого 2023 року о 11:45

 

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками або іншими законними представниками.

Хто приймає рішення про створення патронатної сім’ї ?

Рішення про введення послуги з патронату над дитиною приймають місцеві державні адміністрації або виконавчі органи місцевих рад.

Порядок створення патронатної сім’ї

Особи, які бажають стати патронатними вихователями, повинні пройти первинний відбір кандидатів у патронатні вихователі.

Первинний відбір здійснюють соціальна установа разом із службою у справах дітей місцевої державної адміністрації або виконавчого комітету місцевої ради відповідно до вимог «Порядку створення і діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя».

Рішення приймається на підставі аналізу документів, поданих кандидатами в патронатні вихователі, і проведеного соціальною установою разом із службою у справах дітей обстеження умов їх проживання.

Перелік документів, які необхідно подати до органу, який приймає рішення про утворення патронатної сім’ї:

-заява;

-копія паспорта громадянина України;

-довідка про стан здоров’я кандидатів в патронатні вихователі та осіб, які проживають разом із ним, складені за затвердженою формою;

-довідка про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку й проживають разом із кандидатом в патронатні вихователі;

-копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

-письмова згода на влаштування дитини в сім’ю кандидата в патронатні вихователі, всіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, у тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Проходження навчання

Кандидат в патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом із повнолітнім членом своєї сім’ї, який братиме участь у наданні послуг патронату над дитиною (чоловік або дружина кандидата в патронатні вихователі), проходить обов’язкове навчання за програмою затвердженою Мінсоцполітики.

За умови успішного проходження навчання кандидату в патронатні вихователі та члену його сім’ї, видається довідка про проходження навчання та рекомендації про можливість надання послуги патронату над дитиною.

У разі отримання рекомендацій про можливість надання послуги з патронату над дитиною орган опіки та піклування протягом місяця укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.


Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною

Сім’ї з державного бюджету виплачуються такі види соціальних послуг:

-соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку;

-оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка здійснюється в розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються й виплачуються з дня влаштування дитини в сім ‘ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої родини.

Обов’язки патронатного вихователя:

-забезпечувати надання послуг із догляду, виховання й реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров‘я;

-створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного і духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;

-представляти в рамках своїх повноважень інтереси дитини у відповідних установах та організаціях;

-взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціальної установи, здійснювати заходи, передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;

-співпрацювати з батьками або законними представниками дитини з метою подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування.


З приводу виниклих питань звертатись до Служби у справах дітей виконавчого комітету Української сільської ради Синельниківського району Дніпропетровської області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux